3 tips om olijfolie van goede kwaliteit te herkennen

Het is makkelijk om in de supermarkt te verdwalen tussen de vele verschillende olijfolies, want waar moet je nu op letten? Wij helpen je even op weg om doelbewust een olijfolie te kiezen!

De datum

Het is niet omdat olijfolie extra viërge was wanneer ze gebotteld werd, dat ze dat na lange tijd nog altijd is. Zelfs de beste olijfolies zwakken af na een bepaalde tijd, daarom is het in de winkel aangeraden om naar de botteldatum te kijken (die is jammer genoeg niet altijd makkelijk terug te vinden). Idealiter gebruik je je olijfolie tot maximaal 2 jaar na bottelen!

De geur

Giet wat olijfolie in een proper glas en warm het glas op met je hand. Laat de olijfolie langzaam heen en weer glijden en bedek de bovenkant van het glas met je hand. Hef je hand een beetje op en breng je neus naar de olijfolie. Adem langzaam en lang in. Ruik je iets? Als je zo goed als niets ruikt, dan heb je waarschijnlijk geraffineerde olie die nooit extra viërge is geweest. Ruik je een aangename geur die je doet denken aan groene of rijpe olijven, kan je met een gerust hart de keuken induiken. Als je een muffe geur ruikt die doet denken aan rot fruit of vuile sokken, is je olijfolie over datum en kan je ze beter niet meer gebruiken.

De smaak

Goede olijfolie herkennen is niet zo makkelijk, maar er zijn wel een aantal indicatoren die je kan gebruiken. Hoog kwalitatieve olijfolie is vaak een beetje bitter en heeft een scherpe smaak die je achteraan je keel voelt prikkelen. Soms kan deze eigenschap er zelfs voor zorgen dat je even moet hoesten. Deze ‘peperige’ smaak wijst op verse olijfolie en de aanwezigheid van bepaalde antioxidanten. Als je olijfolie vreemd genoeg naar azijn of wijn smaakt, wil dat meestal zeggen dat de olijven gefermenteerd zijn, omdat ze niet snel genoeg zijn gemalen na het plukken.

Tip: Als jouw olijfolie deze test met glans doorstaat, laat ze dan vooral niet te lang in de kast staan!