De interne keuken van internationale olijfoliecompetities

Een fles wijn of olijfolie trok ongetwijfeld al eens je aandacht omwille van de glimmende medaille erop. Toegegeven, termen als goud, zilver, brons of best in class klinken als muziek in de oren. Welke zijn de belangrijkste competities om in de gaten te houden en hoe worden de parameters gehanteerd bij het uitreiken van de medailles aan extra vierge olijfolie?

1. Grandeur uit New York

Wie bekroning en olijfolie in één adem zegt kan niet buiten de NYIOOW World Olive Oil Competition die ondertussen al aan zijn negende editie toe is. Dat is de grootste wedstrijd voor extra vierge olijfolie met aan het roer een internationale commissie van 21 expert tasters. Deze competitie wordt georganiseerd door Olive Oil Times, een toonaangevend Amerikaans tijdschrift, gespecialiseerd in de wereld van olijfolie. De lijst gidst je vlot naar olijfolies die al jaren hors categorie blijken te zijn zoals Krš uit Bosnië-Herzegovina die sedert 2018 onafgebroken het goud aan elkaar rijgt. Daarnaast toont de top ook belangrijke verschuivingen naar opkomende spelers toe. Zo werden in 2021 Jordaanse extra vierge olijfolies voor het eerst bekroond. Geen onbelangrijke overwinning aangezien Jordanië zich in het hart van de Levant bevindt, vanuit historisch oogpunt de bakermat van olijfbomen, en deze woestijnstreek meer dan ooit met uitdagende klimatologische omstandigheden te maken kreeg. Opvallend voor deze editie is ook de dominantie van Italië dat 211 awards in de wacht heeft gesleept, waarvan 160 gouden medailles. Vooral de streken rond Campanië en Calabrië zijn goud waard. De Italianen laten daarmee een ander typisch olijfolieland als Griekenland ver achter zich. Zij sleepten 99 awards binnen, waarvan 45 keer goud. Handig aan NYIOOW zijn de geïndexeerde zoekcriteria zoals land van herkomst (van Japan tot Zuid-Afrika), fruitigheid (van medium over delicaat tot robuust) en olijfsoort (van arbequina olijfolie tot nocellara del belice). Dit jaar waren er maar liefst 1171 inzendingen uit 28 verschillende landen en daarmee is een record gesneuveld. Bovendien wordt er van elke olie en elk bedrijf een korte beschrijving meegegeven, net zoals proefnota’s en verrassende foodpairingtips.

bestoliveoils.org

2. Spaanse bevlogenheid

Een andere lijst om in de gaten te houden is de Spaanse ESAO-competitie, georganiseerd door de befaamde Escuela Superior del Aceite de Oliva: een olijfolieschool in Valencia die opleidingen en certificeringen voor professionele olijfoliesommeliers verzorgt. Je zou kunnen stellen dat hun awards een vehikel zijn om meer bekendheid voor de opleiding te genereren. Deze Spaanse lijst heeft alvast een beperktere internationale spreiding in vergelijking met de NYIOOW World Olive Oil Competition – met deelnemers uit 15 landen tegenover 28 bij NYIOOW. Interessant zijn dan weer de categorieën waarin prijzen worden uitgereikt zoals de best international award, de local variety award, de best olive oil seasoning waarbij geïnfuseerde olie wordt getest en de innovation award waarbij de vernieuwing ofwel in het product, het proces of de marketing zit. Daar kwam afgelopen editie bijvoorbeeld Oliba als winnaar uit de bus. Dit is een glutenvrij craft beer gebrouwen met olijven afkomstig uit de Spaanse Pyreneeën, op een olijfgaard waar trouwens ook olijfolie wordt gemaakt onder de merknaam ERM Mountain Olive Oil brand. Door dergelijke initiatieven mee te belichten wijk je als organisatie af van de essentie van extra vierge olijfolie.

esao.es

3. Wetenschappelijke neutraliteit

Over de meest prestigieuze olijfoliecompetitie ter wereld is elke expert het eens: de Mario Solinas Quality Award, die al sinds 2001 wordt uitgereikt, beschikt over bakken uitstraling. Dit jaar werden 131 samples ingezonden die beoordeeld worden door een internationaal panel van het International Olive Councel (IOC), een intergouvernementele organisatie van olijfolie en tafelolijven producerende staten, opgericht in 1959 onder auspiciën van de Verenigde Naties. De ranking is vernoemd naar een wetenschapper die een flink aantal criteria in het leven riep om olijfolie te kunnen categoriseren. Er worden medailles uitgereikt in vier categorieën op basis van fruitigheid: intense fruitigheid, medium fruitigheid, milde fruitigheid en een afzonderlijke categorie voor extra vierge olijfolie van het zuidelijk halfrond. Het belangrijkste doel van deze wedstrijd is om van beide hemisferen de beste olijfolie met de beste organoleptische kenmerken te selecteren. Uniek aan deze competitie is de wetenschappelijke striktheid waarbij elke deelnemer verplicht een notaris onder de arm neemt om samples volgens de richtlijnen in te zenden en zo de neutraliteit te garanderen. Voor de olie beoordeeld wordt op harmonie en complexiteit, wordt ze trouwens eerst op z’n chemische samenstelling getest in een laboratorium. Bovendien is de IOC niet te beroerd om awards in te trekken wanneer er een frauduleus geurtje aan een fles zit. Dat gebeurde bijvoorbeeld met Oliv die zogezegd uit Shanghai kwam maar in werkelijkheid gebotteld werd in Cordoba, Spanje.

internationaloliveoil.org/mario-solinas-quality-award/

4. Het bos door de olijfbomen

Er kan er maar één de beste zijn, en dat geldt ook voor de competities die extra vierge olijfolie bekronen. De website evooworldranking.org rangschikt alle wedstrijden op belangrijkheid volgens vastgelegde criteria zoals aantal inzendingen, aantal deelnemende landen, impact op de meest consumerende regio’s, etc. Daarop prijkt de Mario Solinas Quality Award op nummer 1. Je ontdekt er ook welke olijfolie wereldwijd de meeste prijzen heeft gewonnen, welke landen de absolute prijsbeesten zijn en welk type(s) olijfolie doorgaans tot de winnaars behoort.

5. 3 recente bekroningen voor Casa Astrid

  • De ecobox van Casa Astrid kreeg de award voor Innovation, design and packaging uitgereikt door de ‘International olive oil makers jury Berlin Germany GOOA 2021’.
  • De ‘EVO IOOC Italy International Olive Oil Contest’ reikte zes medailles aan Casa Astrid uit: goud voor de premium extra vierge en onder de vijf smaakvarianten vielen zowel gouden als zilveren medailles: citroen, oregano-chilipeper-look, basilicum, look en rozemarijn-tijm-peterselie.
  • De premium extra vierge olijfolie van Casa Astrid werd bekroond met een zilveren medaille op de ‘NYIOOW World Olive Oil Competition’.

3 tips om je naar een winnende fles te leiden

  1. Om na te gaan of een competitie past bij de olijfolie-ervaring waarnaar jij op zoek bent, trek je dus best even het profiel van de lijst na. Sommige tops hebben wel degelijk commerciële belangen en geven gekleurd advies.
  2. Heb je in een top een olijfolie ontdekt die je absoluut wil proeven? Controleer dan of jouw fles van dezelfde bekroonde batch dateert en niet van later. Als je een winnende fles van een toonaangevende competitie (met het juiste logo) in de hand hebt mag je ervan uitgaan dat je de goeie olijfolie te pakken hebt.
  3. Probeer een eigen smaak in olijfolie te ontwikkelen door je te verdiepen in extra vierge olijfolie. Boek olijfolieworkshops of neem deel aan een proeverij, doe research op specifieke blogs van olijfoliesommeliers, lees artikels en tips over het gebruik van olijfolie. Zo ontwikkel je meer feeling voor je geld spendeert.

Koop nu je internationaal gelauwerde fles olijfolie en verzeker je zo van een gecertifieerd kwaliteitsproduct.